Tuesday, January 31, 2006

Maal Hijrah 1427

Muharram merupakan bulan pertama dalam kalendar islam. Ia bukan sekadar bulan bagi permulaan tahun dalam kalendar islam, sebaliknya termasuk dalam bulan paling diberkati dan dimuliakan Allah swt. Sejajar dengan nama Maal Hijrah, Nabi Muhammad s.a.w. berhijrah dari kota Mekah ke Madinah yang mencatatkan sejarah penting dalam islam dan pengembangannya.

Hijrah bukan sekadar jasad, tapi minda dan semangat. Kalau penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w adalah untuk membentuk umat islam baru yang memiliki fikiran yang seimbang, dihormati kerana akal dan hatinya, disegani kerana ilmu dan imannya. Maka mulai hari ini, kita (khasnya diri aku) harus menanam tekad biarpun kecil boleh menjadi kenyataan. Kita tidak perlu perkara besar, cukuplah sekadar ubah tabiat yang kurang elok/buruk spt cara percakapan, disiplin diri. Juga jangan lupa elakkan perasaan tamak haloba, hasad denki dan irihati. Jika kita tidak boleh berhijrah kepada perkara kecil seperti ini bagaimana kita mampu untuk berhijrah seperti yang dimulakan oleh Rasulullah dulu.

Maal Hijrah ini aku harap aku pun akan berhijrah..dari malas kepada rajin…dari tak tahu cuba ambil tahu…dari lemah kepada kuat dari merungut kepada bersyukur…aku akan cuba berhijrah sedikit demi sedikit….

No comments: