Tuesday, July 11, 2006

Kritikan, Mengkritik, Pengkritik

Kritikan adalah perlu untuk memajukan sesuatu negara, pemerintahan, projek serta program. terutamanya bila kritikan itu dtg dari seorang yg berpengalaman dan pernah menunjukkan kejayaan dalam bidang/perkara yang dikritik. Walau bagaimanapun, kritikan hendaklah dilakukan dalam bentuk constructive agar apa yg ingin disampaikan memberi kesan positif.

Dalam piala dunia, rancangan realiti TV ada pengkritik masing-masing samada dilantik, diupah dan sukarela. Ketepikan kisah pengkritik piala dunia dan program realiti, saya lebih berminat kepada kritikan yang dibuat bekas Perdana Menteri, Dr. M. terhadap Perdana Menteri yang dipilih oleh beliau sendiri.

Banyak juga komen yang dibuat oleh penyokong-penyokong Dr. M dulu terhadap kritikan tersebut. Rata-rata menyokong Pak Lah. (ini senario yg baik tp janganlah sekadar sokongan di mulut namun kerja tak ada..). Kepada Pak Lah diharap beliau dapat menerima kritikan Dr. M sebagai teguran dpd gurunya.

Saya berpendapat Pak Lah perlu membenarkan Dr.M suarakan pandangan beliau kerana ia merupakan satu langkah ke hadapan. Ia bukan saja menunjukkan sikap murah hati beliau tetapi juga satu permulaan baru kebebasan memberi pendapat.

Perlu di ingat Dr. M telah menyediakan 'hardware' yang mencukupi untuk mencapai wawasan 2020. Oleh itu bergantung kepada pengganti beliau untuk memastikan 'hardware' yg disediakan itu dilengkapi dengan 'software' yang bagus. Banyak cara yg boleh dilakukan untuk mencapai Wawasan tersebut. Setiap orang mempunyai cara berbeza..tetapi perlulah berpegang kepada objektif yg sama.

Tindakan Dr. M dianggap berani kerana ia tidak mungkin mampu dilakukan oleh sesiapa pun dinegara ini. Ia telah memberi senario baru terhadap makna kritikan.

Sesiapapun boleh membuat kritikan asalkan kritikan itu berasaskan perkara yang benar. Apabila mengkritik, pengkritik perlu yakin (sekurang2nya diri sendiri) yang kritikannya mampu membawa perubahan. Kita tidak mampu melawan takdir, kita tidak mampu menentukan keadaan, tetapi kita mampu mengawal dan mengeksploitasi sesuatu keadaan jika kita bertindak bersama.

Saya juga berharap agar organisasi tempat saya bekerja terus maju ke hadapan dengan new management line-up...dan bukan hanya dieksplotasi oleh golongan tertentu untuk kepentingan peribadi..dgn menjadikan CEO seperti boneka...

No comments: