Saturday, May 24, 2008

Bintang


(1)

Selepas musim ke-6 AF akan mempunyai sekurang-kurangnya 80 produk di dalam industri hiburan. Sepatutnya AF meletakkan satu matlamat yang lebih tinggi demi mempertahankan jenama AF di pasaran hiburan bukan setakat mendapatkan keuntungan jangka pendek. Mungkin masa akan datang AF boleh mewujudkan stesen radio dan TV yang hanya menyiarkan lagu-lagu yang dinyanyikan oleh bintang AF juga lagu yang digubah dan ditulis oleh mereka. Saluran TV juga dipenuhi dengan rancangan terbitan, lakonan mereka.

Pada waktu yang sama AF masih diteruskan tetapi tenaga pengajar, pengacara serta kakitangan belakang tabir terdiri dari bintang AF contohnya Adam sebagai guru tarian, Fitri sebagai designer dan Idayu sbg guru vokal. Selain daripada stesen radio dan stesen TV AF juga sudah ada syarikat rakaman sendiri. Syarikat ini akan mengambil alih tugas Maestro dalam menguruskan bintang AF.

Apa yang saya suka pada konsert akhir tahun ini adalah pihak produksi telah menggunakan bintang2 AF yang lepas seperti Adam utk persembahan pembukaan serta Marsha dan Noni utk membantu Toi. Alangkah bagusnya kalau lagu baru utk mrk itu semua di tulis dan digubah oleh senior mereka.(2)

A-O-T-C* pula merupakan satu perancangan untuk mengubah satu non-profit organisasi kepada satu organisasi yang memberi keuntungan. Ia juga telah dirancang seusia dengan AF. Namun pencapaian setakat ini saya fikir belum sampai 50% ( ini adalah pandangan peribadi). Tidak tahu kenapa..mungkin objektif tidak dapat dirasai sepenuhnya oleh pekerja2. Mungkin juga ramai resister walaupun pekerja tu nampak produktif secara luarannya. Ada beberapa faktor lagi yang mempengaruhi perkembangan.

Untuk lebih berjaya, saya fikir kita perlu bekerja berpasukan tetapi setiap individu perlu membuat projek yg berbeza dgn objektif yg sama.Setiap ahli akan bekerja secara bebas tak kira di mana mrk berada tetapi tetap mempromosi unit yang sama. Cuba bayangkan kalau satu kumpulan ada 6 pegawai yg menjalankan projek berbeza dan setiap projek di siapkan dalam masa kurang dari setahun. Berbanding kerja berpasukan yg diamalkan sekarang yg mana 5-6 pegawai melakukan satu projek dan masa yang diambil untuk menyiapkan sesuatu projek juga lebih kurang 2 tahun.No comments: